KASTRATION AV
HANHUNDAR
En hanhund kan kastreras antingen kemiskt eller kirurgiskt från det att hunden är sju till åtta månader gammal. Vid en kemisk kastration placeras ett implantat under hunden och effekten håller i sig i ett halvår. Metoden är ett bra alternativ om en narkos anses för riskabel eller om man överväger en kirurgisk kastration
men först vill se hur lynnet påverkas. På grund av dopingreglerna passar kemisk kastrering inte för tävlande hundar eller hundar med en utställningskarriär. Spermakvaliteten kan heller inte garanteras efter en kemisk kastration, trots att effekten är reversibel. En kirurgisk kastration görs under full narkos, som övervakas noga av en anestesiskötare. Hunden får intravenös smärtlindring under ingreppet och får stanna kvar på kliniken tills den vaknat helt, det kan ta några timmar. När ni åker hem får ni med er värkmedicin för de följande dagarna. En krage är att rekommendera under konvalescenstiden på drygt två veckor så att hunden inte slickar eller river i såret.
Kom ihåg att en kastrerad hane inte gör av med lika mycket energi som tidigare, så tänk på att du kan behöva anpassa fodermängden efteråt.
STERLISERING AV
TIKAR
Om du inte planerat att ta valpar av din tik är sterilisering att rekommendera. En steriliserad tik löper mindre risk för tumörer, dessutom försvinner risken för livmoderinflammationer. Steriliseringen kan göras när som helst efter att tiken blivit könsmogen, gärna efter att den löpt en till tre gånger.
En sterilisering görs alltid i full inhalationsanestesi. Narkosen övervakas alltid av en anestesiskötare som håller koll på att patienten sover lagom djupt och har rätt puls och syresättning. Under ingreppet får hunden stark värkmedicin intravenöst. Efteråt får hunden stanna kvar på kliniken några timmar tills den vaknat helt ur narkosen.
När ni åker hem får ni smärtstillande medicin med er hem. Såret ska hållas rent och torrt och hunden får absolut inte slicka eller komma åt att riva i såret. Enklast undviks detta genom att använda krage eller kroppsstrumpa. Konvalescenstiden är cirka två veckor, under den tiden ska hunden motioneras lugnt och kopplad.
KASTRATION AV
HANKATTER
Katter kan, liksom hundar, också kastreras kemiskt, men en kirurgisk kastration är klart vanligare. Katten sövs och får lokalbedövning samt värkmedicin under och efter ingreppet. En kastrerad hankatt har ett mindre energibehov än en okastrerad. Det är viktigt att tänka på vid utfodringen eftersom fel utfodring
av en kastrerad hankatt lätt kan leda till urinsten. Fråga oss gärna om hur du ska anpassa utfodringen för din nykastrerade katt!
STERLISERING AV
KATTHONA
För att undvika oönskade dräktigheter är en sterilisering av katthonan att rekommendera framom p-piller. Medicinering med p-piller medför stora hälsorisker för katten. Katter kan steriliseras från cirka sex månaders ålder om den är normalt utvecklad i sin storlek. En sterilisering görs alltid under
full narkos som övervakas av en anestesiskötare. Operationssåret blir cirka två centimeter långt. Efteråt får katten får vakna upp ordentligt på kliniken under några timmar. Ni får värkmedicin med er hem och vi rekommenderar kroppsstrumpa eller krage under de närmaste dagarna efter ingreppet.
STERILISERING AV
GNAGARE
Marsvin, chinchillor, kaniner, råttor och liknande gnagare kan kastreras och steriliseras. Ingreppen ser i princip likadana ut som för katt och hund, men narkosen är annorlunda.