Eutanasi

Ett värdigt avsked och det smärtsammaste beslutet att vara tvungen att fatta.

Att ansvara för ett djurs hälsa och liv är underbart. Det tycker vi alla som är djurvänner. Djuren blir våra familjemedlemmar, vi upplever naturen och livet tillsammans. Vi ger varandra trygghet och glädje.

Som djurägare är det en dag som är den värsta. Den vi alla helst skulle slippa, men som de flesta av oss måste gå igenom. Dagen då det är dags att ta farväl.

Som tur är har vi djurskyddslagen att luta oss tillbaka på då den dagen kommer. Djurskyddslagen säger att det är vårt ansvar och skyldighet som djurägare /skötare att hindra onödigt lidande ifall förutsättningarna för att djuret ska tillfriskna är små eller obefintliga. Enligt lag ska ett djur alltid ha förutsättningar att leva ett liv så som dess art är avsett att leva. Fåglar ska kunna flyga, hundar ska kunna springa, kaniner hoppa osv. Alla ska kunna äta, och röra sig på ett arttypiskt sätt.

Obotliga sjukdomar eller trauma som resulterar i ett oacceptabelt lidande och smärta är vanliga orsaker till att vi utför eutanasi på djur.

Hur går det till?
Eutanasi av sällskapsdjur görs mycket kontrollerat. På Losvika får ägarna alltid vara med, och vi gör vårt yttersta för att kunna erbjuda en lugn, rofylld stund. Om ägaren har särskilda önskemål, strävar vi efter att förverkliga dem.

Djuret får en sedering intramuskulärt som gör att det somnar. Som inför vilket litet ingrepp som helst.

Då djuret somnat sätts en venkateter för att få tillgång till ett blodkärl. Intravenöst fördjupas så narkosen tills att överdosen är så stor att hjärtat stannar och alla livsfunktioner upphör.

Veterinären kontrollerar att alla reflexer är slut och att hjärtat säkert har slutat slå.

Vad händer med kroppen?
Det är inte alla förunnat att kunna låta begrava sitt djur på egen mark. Dessutom gör vinterhalvåret det svårt att begrava p.g.a. tjälen och snön. Om man inte vill eller kan ordna med begravning, finns kremeringsalternativ. Ett alternativ som blir allt vanligare.

På Losvika har vi samarbete med smådjurskrematoriet Tähtipöly – Stjärnstoft.

Djuret förvaras separat packat i vår sval, tills det hämtas för kremering. Djurägaren har många olika alternativ för typ av kremering och urna. Det finns bra alternativ för alla.

När är det då den rätta dagen att ta någon annans liv?
Kort kan man väl säga att det inte finns någon dag som är lättare att fatta detta beslut än någon annan.

Åt djurägare som funderar på detta, brukar vi ge följande råd: sätt en lista på kylskåpsdörren, och bokför djurets välmående under en period. Några veckor eller så. Sätt ett + för alla dagar som ditt djur mått bra. Sätt ett – för de dåliga dagarna. Då antalet – dagar är klart flera än + dagarna pga att djuret mår dåligt eller inte svara på behandling, eller har en obotlig sjukdom, då är det dags att ta sitt ansvar och följa det djurskyddslagen ålägger oss.

Då allt är över, bär med dej alla härliga minnen du har från tiden du fick med din fyrfota vän ❤️