sv
LOSVIKA DJURKLINIK Nykarleby Må - tor 8.00 - 17.30 / Fre 8.00 -16 / Lö 9.00 - 14.00
LOSVIKA CITY CLINIC, Jakobstad Må - fre 10.00 - 17.00
sv
LOSVIKA DJURKLINIK, Nykarleby Må - fre 08 - 17, Lö 09 - 14
LOSVIKA CITY CLINIC, Jakobstad Må - fre 10 - 17
sv

Navigering

TANDVÅRD & MUNHYGIEN

Att sköta om din hund eller katts tänder är väldigt viktigt och är ett enkelt sätt att trygga ditt djurs hälsa. Sjukdomar i munnen kan leda till allvarliga problem med inre organ som hjärta, lever och njurar. En dålig andedräkt är alltid tecken på en infektion i munnen som behöver åtgärdas.

Djur kan också drabbas av paradontit, en inflammatorisk nedbrytning av mjukvävnad och benvävnad i munnen som leder till tandlossning. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i plackbeläggningar, särskilt i tandköttsfickor.

Ingen vård eller behandling kan ersätta en regelbunden rengöring av tänderna.


Några tips:

– För att tandrengöringen ska bli en positiv upplevelse kan du börja med att använda till exempel leverpastej på tandborsten.
– Använd aldrig människotandkräm, eftersom xylitol är giftigt för djur.
– I förebyggande syfte kan du använda olika djurtandkrämer som har en desinficerande effekt.
– Tuggben har visat sig ha en förebyggande effekt mot plack och tandsten.
– Regelbunden tandvård hos veterinär är också att rekommendera.

– För att tandrengöringen ska bli en positiv upplevelse kan du börja med att använda till exempel leverpastej på tandborsten.
– Använd aldrig människotandkräm, eftersom xylitol är giftigt för djur.
– I förebyggande syfte kan du använda olika djurtandkrämer som har en desinficerande effekt.
– Tuggben har visat sig ha en förebyggande effekt mot plack och tandsten.
– Regelbunden tandvård hos veterinär är också att rekommendera.

STERILISERING & KASTRATION

AV HUNDAR, KATTER & GNAGARE
KASTRATION AV

HANHUNDAR

En hanhund kan kastreras antingen kemiskt eller kirurgiskt från det att hunden är sju till åtta månader gammal. Vid en kemisk kastration placeras ett implantat under hunden och effekten håller i sig i ett halvår. Metoden är ett bra alternativ om en narkos anses för riskabel eller om man överväger en kirurgisk kastration

men först vill se hur lynnet påverkas. På grund av dopingreglerna passar kemisk kastrering inte för tävlande hundar eller hundar med en utställningskarriär. Spermakvaliteten kan heller inte garanteras efter en kemisk kastration, trots att effekten är reversibel. En kirurgisk kastration görs under full narkos, som övervakas noga av en anestesiskötare. Hunden får intravenös smärtlindring under ingreppet och får stanna kvar på kliniken tills den vaknat helt, det kan ta några timmar. När ni åker hem får ni med er värkmedicin för de följande dagarna. En krage är att rekommendera under konvalescenstiden på drygt två veckor så att hunden inte slickar eller river i såret.

Kom ihåg att en kastrerad hane inte gör av med lika mycket energi som tidigare, så tänk på att du kan behöva anpassa fodermängden efteråt.

Läs mera

STERLISERING AV

TIKAR

Om du inte planerat att ta valpar av din tik är sterilisering att rekommendera. En steriliserad tik löper mindre risk för tumörer, dessutom försvinner risken för livmoderinflammationer. Steriliseringen kan göras när som helst efter att tiken blivit könsmogen, gärna efter att den löpt en till tre gånger.

En sterilisering görs alltid i full inhalationsanestesi. Narkosen övervakas alltid av en anestesiskötare som håller koll på att patienten sover lagom djupt och har rätt puls och syresättning. Under ingreppet får hunden stark värkmedicin intravenöst. Efteråt får hunden stanna kvar på kliniken några timmar tills den vaknat helt ur narkosen.

När ni åker hem får ni smärtstillande medicin med er hem. Såret ska hållas rent och torrt och hunden får absolut inte slicka eller komma åt att riva i såret. Enklast undviks detta genom att använda krage eller kroppsstrumpa. Konvalescenstiden är cirka två veckor, under den tiden ska hunden motioneras lugnt och kopplad.

Läs mera

KASTRATION AV

HANKATTER

Katter kan, liksom hundar, också kastreras kemiskt, men en kirurgisk kastration är klart vanligare. Katten sövs och får lokalbedövning samt värkmedicin under och efter ingreppet. En kastrerad hankatt har ett mindre energibehov än en okastrerad. Det är viktigt att tänka på vid utfodringen eftersom fel utfodring

av en kastrerad hankatt lätt kan leda till urinsten. Fråga oss gärna om hur du ska anpassa utfodringen för din nykastrerade katt!

Läs mera

STERLISERING AV

KATTHONA

För att undvika oönskade dräktigheter är en sterilisering av katthonan att rekommendera framom p-piller. Medicinering med p-piller medför stora hälsorisker för katten. Katter kan steriliseras från cirka sex månaders ålder om den är normalt utvecklad i sin storlek. En sterilisering görs alltid under

full narkos som övervakas av en anestesiskötare. Operationssåret blir cirka två centimeter långt. Efteråt får katten får vakna upp ordentligt på kliniken under några timmar. Ni får värkmedicin med er hem och vi rekommenderar kroppsstrumpa eller krage under de närmaste dagarna efter ingreppet.

Läs mera

STERILISERING AV

GNAGARE

Marsvin, chinchillor, kaniner, råttor och liknande gnagare kan kastreras och steriliseras. Ingreppen ser i princip likadana ut som för katt och hund, men narkosen är annorlunda.

AVEL & PEVISA

Pevisa är en förkortning av Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma och är ett program som utformats av Finska kennelklubben för att främja avel av friskare hundar. Hundar som inte uppfyller kraven i Pevisa ska inte användas till avel. Finska kennelklubben har register över hundar som är godkända för avel. Alla hundraser har olika krav i Pevisa-programmet. Det innebär att olika typer av veterinärundersökningar behövs beroende på ras. Det kan handla om röntgenundersökning av höfter, armbågar och rygg, knäundersökning, ögonspegling eller dna-analyser. Vissa undersökningar kan ha en begränsad giltighetstid så att undersökningen behöver upprepas över tid.  Det kan även finnas krav på ett maxantal valpar som får avlas från en viss hund. På Finska kennelklubbens hemsida kan du läsa mer om Pevisa-programmet. Kom ihåg att alla undersökningar som krävs ska vara gjorda och kontrollerade av Finska kennelklubben innan hunden paras!

LÖPTID & DRÄKTIGHET

HOS HUNDAR

LÖPTID

Tikar löper en till två gånger per år. Den tid då tiken är parningsduglig infaller oftast mellan brunstdygn 8 och 14, men det förekommer stora individuella variationer. Brunsten börjar med blodiga flytningar från vaginan. Tecken på att tiken är parningsmogen är att hon står för hanen, med svansen förd till sidan. För att öka chansen att pricka in rätt dag för parning rekommenderas papaprov och progesterontest.

DRÄKTIGHET

En hund är i genomsnitt dräktig i 63 dagar, men det kan variera från 56 till 68 dagar. Tikens dräktighet löper över tre faser som alla omfattar cirka 21 dagar. Fosterblåsor (embryon) kan upptäckas i livmodern från vecka tre med hjälp av ultraljud. Cirka tio dygn innan beräknad födsel kan antalet valpar fastslås med säkerhet. Då har fostrens skelett mineraliserats och syns på en röntgenbild.

FÖRLOSSNING

De första tecknen på att förlossningen närmar sig börjar två till tre dagar innan. Tiken blir då ofta rastlös, bäddar och söker sig undan till en lugnare plats. Den kan också sluta äta en eller två dagar innan valpningen. Tikens kroppstemperatur faller ofta till under 37,5 grader cirka ett halvt till ett dygn innan förlossningen börjar. Om kroppstemperaturen börjar gå upp och ner är det viktigt att kontakta veterinär, eftersom det ofta är ett tecken på att allt inte står rätt till.

Valparna föds vanligtvis med en till en halvtimmes intervall. Går det uppemot tre timmar mellan valparna är det skäl att kontakta veterinär. Tiken äter ofta upp moderkakorna efteråt. De hormoner som finns i moderkakan hjälper livmodern att dra ihop sig efter valpningen och stimulerar mjölkdrivning.

Läs mera

RESA MED DJUR

Om du ska ta med ditt sällskapsdjur på en utrikesresa krävs följande förberedelser:

– Id-märkning.
– EU-pass.
– Giltig Rabiesvaccination.
– Före inresa till Finland krävs ekinokockmedicinering från de flesta europeiska länder.
– Olika länder kan ha olika regler för införsel av djur. Mera detaljerad info finns på www.ruokavirasto.fi
– Flygbolagens regler kan också variera, kolla därför upp med ditt flygbolag vad som gäller i god tid innan!

FÄSTINGAR

Fästingar sprider borrelios och anaplasmos, sjukdomar som också är en hälsorisk för människor. De vanligaste symptomen är trötthet och feber, vilket kan vara svåra att upptäcka hos ditt djur. Hundar kan dock vaccineras mot borrelios.

Fästingskydd finns som pour on preparat, halsband och i tablettform. Fråga oss gärna om vad som är det bästa alternativet för ditt djur. Kom ihåg att fästingsäsongen kan vara lång! Fästingarna vaknar redan tidigt på våren och kan förekomma ända in i oktober.

Läs mera

ORMBETT

Ormbett kräver alltid akut behandling. Alla bett innehåller inte gift, men det är ändå viktigt med snabb vård eftersom det oftast uppstår kraftiga infektioner kring bettområdet. Vävnaden runt bettet sväller ofta upp. Kom ihåg de här punkterna om ditt djur blivit ormbiten:

– Ta djuret så snabbt som möjligt till en veterinär.
– Håll djuret så stilla som möjligt. Giftet sprider sig snabbare om hunden eller katten rör på sig.
– Ge inte kortison ( t.ex kyypakkaus) utan instruktion från en veterinär.

Läs mera

DIARRÉ

När hundar och katter drabbas av akut diarré kan det ha många olika orsaker. Dessa kan vara nutritionella, funktionella, bakteriella, virella eller flödeshinder. Vid en akut diarré är vätsketillförsel det viktigaste att korrigera. Det finns flera olika preparat för stödmedicinering av patienter med diarré. Alla dessa finns att köpa vid våra kliniker receptfritt. En diarrépatient är i behov av mycket lättsmält föda, och bör på ett kontrollerat sätt få tillgång till kolhydrater och proteiner. Ris, grynost, kokt höna eller kokt sej är bra alternativ till kommersiella produkter med samma mål.

Ger symptomen inte med sig under ett par dagar eller om det syns blod i avföring eller uppkastningar ska du genast kontakta veterinär.

ÖRONINFLAMMATION

I YTTERÖRAT

Öroninflammation orsakas av att miljön inne i örongången förändras så att bakterier och jästsvamp får fäste och kan börja växa. Öronkvalster och allergier är också möjliga grundorsaker till öroninflammation. En inflammerad örongång blir svullen och röd och det kommer sekret ur örat . Värk och en känsla av obehag gör att patienten ruskar på huvudet. En öroninflammation bör alltid behandlas hos veterinär. Ju fortare din hund eller katt får behandling, desto större är chansen att öronhälsan återställs. När behandlingen är avslutad rekommenderas alltid ett kontrollprov för att säkerställa att kuren varit tillräcklig.

Om behandlingen blir ofullständig finns en risk att patienten drabbas av svårbotade inflammationer som har en tendens att bli kroniska.

Visste du att forskning visar att 80% av alla öroninflammationer hos hund  är kopplade till allergi/atopi.

Vi erbjuder även öronspolningar och  -undersökningar med video otoskop. Ring vid intresse, så berättar vi mera!

INÄLVSPARASITER & AVMASKNING

Inälvsparasiter angriper alla djur. Parasiterna är ofta lättbehandlade, förutsatt att man vet vilken parasit det rör sig om och får rätt läkemedel för just den parasiten. Symptomen av ett parasitangrepp behöver inte alltid vara kraftiga. Utan undersökning är det omöjligt att avgöra om medicinering behövs och vilken typ av medicin som ska användas. På våra kliniker genomför vi analyser av avföringsprov. Läs mer om hur du tar ett avföringsprov under rubriken Inför besöket. Eftersom resistensutveckling mot de läkemedel som används är ett problem rekommenderas inte rutinmässig avmaskning av vuxna djur. Det gäller dock inte för växande djur.

Parasitangrepp kan förebyggas med en god hygien i djurets omgivning. Främst genom att noggrant och regelbundet städa hagar och burar.

HUDSJUKDOMEN

FURUNKULOS

Hundars tassar utsätts varje dag för hårt, vått eller smutsigt underlag. Det gör att huden under tassarna är extra mottaglig för bakterieinfektioner. Interdigital furunkolos är en typ av hudinflammation som ofta orsakas av att en bakteriell infektion tränger djupt in i huden och ner i hårsäckarna. Hunden får då bölder mellan tårna och kan börja halta. Du kan förebygga furunkolos genom att inspektera hundens tassar regelbundet, särskilt mellan tårna och undersidan av tassen. Huden mellan tårna ska hållas torr och ren. På vintern när vägarna saltas är det ännu viktigare att skölja tassarna efter en promenad eftersom vägsaltet irriterar huden. Det finns även tassvax som kan strykas på för att skydda tassarna. För att stärka hudens motståndskraft rekommenderas också tillskott av fettsyrorna omega 3 och 6 samt B-vitamin med maten.

Furunkolos läker långsamt och har en tendens att bli kronisk om den inte behandlas korrekt och tillräckligt aggressivt.

BLODÖRA

Om hundens eller kattens öra blir svullet, vätskefyllt och varmt kan det vara symptom på blodöra. Vid blodöra punkteras och behandlas örat i första hand lokalt. Ibland kan också en operation behövas. Vad som orsakar blodöra är till stor del okänt.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
LOSVIKA DJURKLINIK, Nykarleby
Må - fre 08.00 - 17.30, Lö 09.00 - 14.00

LOSVIKA CITY CLINIC, Jakobstad
Må - fre 08.00 - 17.30, Lö 10.00 - 17.00